Surówka z kiszonej kapusty i ogórków

4.96 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako do dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym mięsem. Ja podałam z odsmażanymi na maśle tłuczonymi ziemniakami i pieczonym filetem z kurczaka. Teraz jesienią bardzo polecam Wam taką surówkę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty
    8 średnich ogórków kiszonych
    2 średnie marchewki
    1 mała cebula
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    4 łyżki oleju
    natka pietruszki według uznania
Wystaw ocenę:

4.96 (164 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kapusta kiszona Dodatki

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z olejem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Surówkę przed podaniem odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki przegryzły się.
  • 4. Po tym czasie podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Można dać więcej lub mniej oleju. Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiszone ogórki Marchewka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować