Strudel z białą kiełbasą i jabłkami

4.49 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 kiełbasy białe (ugotowane),
    ciasto francuskie,
    kawałek pora,
    pół pęczka szczypiorku,
    3 łyżki prażonych jabłek,
    majeranek,
    sól, pieprz ,
    jajko + 2 łyżki mleka
    łyżka masła

    3 łyżki porzeczek,
    łyżeczka musztardy,
    łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Strudel Musy Dania główne

Strudel z białą kiełbasą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.

    Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy.

    Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

    Porzeczki podgrzewamy wraz z miodem. Dodajemy musztardę i rozdrabniamy.

    Podajemy na talerzu wraz ze strudlem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować