Mięsny strudel

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedyś robiła taki moja Ciocia, udało mi się wreszcie znaleźć przepis i spróbowałam sama :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dkg mąki
    2 łyżki oleju
    1 żółtko (białko zostawić do posmarowania strudla)
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 1/2 szklanki wody
    farsz:
    25 dkg łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    1 duża marchewka
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    pieprz kajeński
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Strudel Dania główne

Mięsny strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wodę dolewać w miarę potrzeby. Gotowe ciasto odłożyć przykryte ściereczką. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w kostkę. Podsmażyć. Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Dodać do cebuli i marchewki. Podsmażyć. Przyprawić słodka papryką i ziołami.
  • Ciasto z farszem 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć farsz. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  • Upieczony strudel 3. Upieczony strudel wyjąc z piekarnika i pokroić. Smacznego :)

Porady

Do strudla pasuje sos czosnkowy lub koperkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować