Apfelstrudel z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Apfelstrudel to jedno z bardziej popularnych ciast z wykorzystaniem jabłek w Niemczech i Austrii. Osobiście, zupełnie mnie to nie dziwi bo podany z waniliowym sosem smakuje po prostu świetnie!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna - 350g
    olej - 4 łyżki
    jajko - 1 sztuka
    woda - 1/2 - 3/4 szklanki (czasem może być potrzebna nieco mniejsza lub większa jej ilość)
    sól - szczypta
    Nadzienie:
    jabłka - 1kg
    cynamon - duża szczypta
    rodzynki - garść
    cukier - 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek)
    Sos waniliowy:
    budyń waniliowy - 1 opakowanie
    mleko - 700-800ml
    cukier z wanilią - 1 opakowanie (ok. 16g)
    cukier - 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony)
    Dodatkowo
    masło - 2-3 łyżki
    śmietana 30% - 150ml
    cukier - 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Apfelstrudel z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
    Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
    Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku :) Gdy ciasto nabierze odpowiedniego kształtu i rozmiaru rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
    W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
    Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.

    Sos waniliowy:
    W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
    Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.

Porady

Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować