Steki ze schabu z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Jeżeli znudziły się klasyczne schabowe to ta propozycja jest idealna. Soczyste steki ze schabu to pyszny pomysł na obiad, z dodatkiem masła czosnkowego które wzbogaca smak potrawy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Plastry schabu każdy 2 cm. gruby
    kopiasta łyżka masła + łyżka oleju
    sól
    grubo mielony pieprz
    Masło czosnkowe
    100 gramów masła
    2 średnie ząbki czosnku
    szczypta soli
    kopiasta łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Steki ze schabu z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe
    Bardzo miękkie masło mieszamy z zieloną pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Ja przekładam masło do rękawa cukierniczego z tylką ,następnie wyciskam na tackę małe rozetki i wkładam do zamrażalnika. Zamrożone przekładam do woreczka i sięgam kiedy tylko potrzebuję.
    Ale można też zawinąć masło w folię formując rulon i pózniej zamrożone pokroić ostrym nożem na kawałki.
  • 2. Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w "kratkę".
    Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywka.
    Aby się upewnić czy steki są dosmażone nacinamy lekko nożem jeżeli płyn który wypłynie z mięsa będzie różowy to wydłużamy czas smażenia.

Porady

Można takie steki również przygotować na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Steki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować