Pomysł na podanie kalafiora nieco inaczej. Smażony w plastrach z patelni. Smaczna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie smakuje podany z jajkiem sadzonym lub ulubionym dipem.
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta cukru
można dodać inne ulubione przyprawy
Steki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora pokroić na plastry o grubości 2 -3 cm. Na ładne duże porcje najlepsza będzie środkowa część kalafiora resztę można wykorzystać do zupy kalafiorowej lub jarzynowej.
2.Na patelni rozgrzać dość mocno masło z olejem włożyć plastry kalafiora doprawić solą pieprzem i szczyptą cukru.
Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor,
należy ostrożnie przewracać na drugą stronę.
Następnie wlać około 4-5 łyżek wody (1/3 szklanki) i dusić do momentu aż płyn odparuje.
Komentarze