Przepis prosty,dosyć popularny ale jakże pyszny. Zapraszam:)
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 grube plastry schabu bez kości - grubość około 3 cm
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Sól,pieprz do smaku
1 jajko
Bułka tarta
Olej
Schab z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyjąć z lodówki,aby zmiękło. Gdy to nastąpi rozetrzeć odrobinę. Następnie dodać szczyptę soli,pieprz cytrynowy oraz starty na małych oczkach czosnek. Wymieszać. Uformować dwa wałeczki o długości około 8 cm,owinąć folią i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
2.Mięso umyć,osuszyć. Rozkroić każdy plaster na pół,ale nie nacinać do końca. Dokładnie, ale delikatnie rozbić mięso. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć wałeczek masła,zrolować. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Zrumienić na rozgrzanym oleju z każdej strony. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. Wstawić obsmażone mięso i piec około 15 minut. Smacznego!
Komentarze