Stek z tuńczyka na makaronie z miso

4.6 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony kawałek tuńczyka podany z ciemnym makaronem ryżowym z warzywami. Pyszny i zdrowy obiad w niecałą godzinę.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Stek z tuńczyka - 1szt (250g)
    Masło - 1 łyżka
    Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

    Makaron ryżowy ciemny wstążki - 100g
    Cykoria - 2szt
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 1 ząbek
    Grzyby mun - 1-2 szt
    Grzyby shitake - 2szt
    Pasta miso - 1 łyżeczka
    Chilli i przyprawa do kuchni chińskiej
    Olej - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ryba Dania z makaronem

Stek z tuńczyka na makaronie z miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka nacieramy przyprawami - najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Potem dodajemy kawałeczki masła i zawijamy go w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Makron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
    Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. Cykorię i cebulę kroimy, czosnek przeciskamy.
    Na oleju przesmażamy grzyby przez kilka minut. Dodajemy cebulę, czosnek i cykorię, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Dodajemy makaron, przyprawy i pastę miso. Smażymy jeszcze minutę, dobrze mieszając.

    Makaron podajemy ze świeżo upieczonym tuńczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować