Stek z tuńczyka marynowany i grillowany

4.5 (202 ocen)

Soczysty stek z tuńczyka, który jest nie tylko pyszny ale również bardzo zdrowy. Podałam go z warzywami i makaronem ryżowym-wyszło pysznie:)

Składniki:

  • Na steki
    2 steki z tuńczyka
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu ryżowego
    1/2 łyżeczki imbiru
    pieprz biały
    sól

    Ponad to:
    100 g makaronu ryżowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    450 g mieszanki azjatyckiej
    2 łyżki sosu sojowego
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ryba Grill

Stek z tuńczyka marynowany i grillowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stek z tuńczyka marynowana i grillowany 1. Oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy wymieszać dokładnie w miseczce.
  • Stek z tuńczyka marynowana i grillowany 2. Do przygotowanej marynaty włożyć steki z tuńczyka i dokładnie je w niej obtoczyć. Miseczkę owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, aby tuńczyk się zamarynował.
  • Stek z tuńczyka marynowana i grillowany 3. Grilla rozgrzać i położyć na nim steki. Smażyć po 3 minuty z obu stron.
  • Stek z tuńczyka marynowana i grillowany 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wsypać nasza mieszankę azjatycką i podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać przyprawę załączoną do mrożonki, sos sojowy i 1/2 szklanki wody. Dodać makaron i pod przykryciem dusić jeszcze 5 minut. Steki podawać skropione sokiem z cytryny z makaronem i warzywami . Smacznego!

Porady

Należy przestrzegać czasu grillowania steków, gdyż za długo smażone stają się suche i twarde

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować