Delikatny biszkopt, masa z kremówki wzbogacona ciasteczkami oreo i mleczna czekoladą.Pyszotka
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa oreo do przełożenia:
500 ml śmietany 30 %
pół dużego opakowania ciastek oreo
pół tabliczki mlecznej czekolady
ew. cukier puder do smaku
sok z cytryny- kilka łyżek
poncz:
3 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny- wedle uznania
masa śmietanowa na wierzch:
250 ml śmietany 30%
cukier puder
sok z cytryny
dodatkowo:
1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch
Śmietanowiec z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
* Biszkopty przekrawamy na połowę.
*Na dół bierzemy jasny biszkopt, nasączamy.
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
Oreo bardzo drobno siekamy, tak samo postępujemy z czekoladą. Dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy.
Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie.
*250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Z pozostałych ciastek kilka przekrawamy na połówki, na dekorację na wierzch, resztę drobno siekamy, obsypujemy nimi boki tortu. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze