ŚMIETANOWIEC Z OREO

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt, masa z kremówki wzbogacona ciasteczkami oreo i mleczna czekoladą.Pyszotka

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa oreo do przełożenia:
    500 ml śmietany 30 %
    pół dużego opakowania ciastek oreo
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    ew. cukier puder do smaku
    sok z cytryny- kilka łyżek
    poncz:
    3 szklanki przegotowanej wody
    cukier do smaku
    sok z cytryny- wedle uznania
    masa śmietanowa na wierzch:
    250 ml śmietany 30%
    cukier puder
    sok z cytryny
    dodatkowo:
    1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Biszkopty

Śmietanowiec z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
    Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
    * Biszkopty przekrawamy na połowę.
    *Na dół bierzemy jasny biszkopt, nasączamy.
    * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
    Oreo bardzo drobno siekamy, tak samo postępujemy z czekoladą. Dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy.
    Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie.
    *250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Z pozostałych ciastek kilka przekrawamy na połówki, na dekorację na wierzch, resztę drobno siekamy, obsypujemy nimi boki tortu. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Oreo Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować