Tort oreo z kremem serowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem królował Psi Patrol i Marshall, mój synek był zadowolony a tort wszystkim smakował i w zasadzie zniknął w locie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Ciasto:
    180 g mąki pszennej
    60 g kakao
    150 g cukru
    2 jajka
    160 ml mleka
    80 ml oliwy
    160 ml gorącej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 ciasteczek oreo

    Biszkopt:
    2 jajka
    125 g mąki pszennej
    paczka kisielu truskawkowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl.cukru
    szczypta soli

    Truskawkowa Żelka:
    250 g truskawek
    90 g cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+25 ml wody
    2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody

    Krem Śmietankowy:
    500 g twarogu sernikowego z wiaderka
    125 g serka mascarpone
    200 g jogurtu greckiego
    krem z ciasteczek oreo
    cukier puder do smaku
    4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody

    Krem Truskawkowy:
    500 g twarogu sernikowego z wiaderka
    truskawkowa żelka
    125 g serka mascarpone
    200 g jogurtu greckiego
    cukier puder
    4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody

    Dodatkowo:
    200 g masła
    mleko skondensowane w tubce
    barwnik żółty i zielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciastka Biszkopty

Tort oreo z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort. 1. Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,
  • Tort. 2. spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
    Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
    Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji boków.
  • Tort. 3. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli,ubijamy na sztywno dodajemy na 2 razy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy żółtka,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem,delikatnie mieszamy łyżką,przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.20 min.do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Żelka,żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    Truskawki wyjąć z zamrażalnika,zasypać cukrem,wlać 25 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia

    Krem,żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia,twaróg,serek i jogurt zmiksować z cukrem pudrem do smaku,do połączenia się składników,dodać letnią żelkę truskawkową,zmiksować i na koniec wlać podgrzaną przez kilka sekund w mikrofali żelatynę,lub można podgrzać na parze,całość krótko zmiksować.

    Krem śmietankowy robimy jak wyżej tylko bez żelki a z kremem wyskrobanym z ciasteczek.
  • Tort. 4. Przełożenie ciasta:
    Na talerz wykładamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego,nakładamy rant,wykładamy krem truskawkowy,wyrównujemy i w krem wciskamy jasny biszkopt,następnie wykładamy krem śmietankowy,wyrównujemy i dociskamy krążkiem ciasta czekoladowego.
    Włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Zdjąć rant.
    Masło w temp.pokojowej ubić mikserem,dodać mleko skondensowane,zmiksować do połączenia.
    Boki tortu i górę posmarować kremem i ładnie wyrównać,przykleić opłatek na górę a boki obsypać okruszkami ciasta czekoladowego.
    Resztę kremu podzielić na 2 i do jednej części dodać barwnika żółtego a do drugiej zielonego.
  • Tort. 5. Udekorować górę i dół szprycą wedle uznania.

Porady

Do kremu truskawkowego zamiast jogurtu greckiego można dodać ulubiony truskawkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Oreo Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować