Tym razem królował Psi Patrol i Marshall, mój synek był zadowolony a tort wszystkim smakował i w zasadzie zniknął w locie.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tortownica 24 cm
Ciasto:
180 g mąki pszennej
60 g kakao
150 g cukru
2 jajka
160 ml mleka
80 ml oliwy
160 ml gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 ciasteczek oreo
Biszkopt:
2 jajka
125 g mąki pszennej
paczka kisielu truskawkowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl.cukru
szczypta soli
Truskawkowa Żelka:
250 g truskawek
90 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+25 ml wody
2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
Krem Śmietankowy:
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
125 g serka mascarpone
200 g jogurtu greckiego
krem z ciasteczek oreo
cukier puder do smaku
4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody
Krem Truskawkowy:
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
truskawkowa żelka
125 g serka mascarpone
200 g jogurtu greckiego
cukier puder
4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody
Dodatkowo:
200 g masła
mleko skondensowane w tubce
barwnik żółty i zielony
Tort oreo z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,
2.spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji boków.
3.Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli,ubijamy na sztywno dodajemy na 2 razy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy żółtka,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem,delikatnie mieszamy łyżką,przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.20 min.do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelka,żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Truskawki wyjąć z zamrażalnika,zasypać cukrem,wlać 25 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia
Krem,żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia,twaróg,serek i jogurt zmiksować z cukrem pudrem do smaku,do połączenia się składników,dodać letnią żelkę truskawkową,zmiksować i na koniec wlać podgrzaną przez kilka sekund w mikrofali żelatynę,lub można podgrzać na parze,całość krótko zmiksować.
Krem śmietankowy robimy jak wyżej tylko bez żelki a z kremem wyskrobanym z ciasteczek.
4.Przełożenie ciasta:
Na talerz wykładamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego,nakładamy rant,wykładamy krem truskawkowy,wyrównujemy i w krem wciskamy jasny biszkopt,następnie wykładamy krem śmietankowy,wyrównujemy i dociskamy krążkiem ciasta czekoladowego.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Zdjąć rant.
Masło w temp.pokojowej ubić mikserem,dodać mleko skondensowane,zmiksować do połączenia.
Boki tortu i górę posmarować kremem i ładnie wyrównać,przykleić opłatek na górę a boki obsypać okruszkami ciasta czekoladowego.
Resztę kremu podzielić na 2 i do jednej części dodać barwnika żółtego a do drugiej zielonego.
5.Udekorować górę i dół szprycą wedle uznania.
Porady
Do kremu truskawkowego zamiast jogurtu greckiego można dodać ulubiony truskawkowy.
Komentarze