Sernik pieczony z jogurtów greckich z brzoskwiniami

4.21 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki i pyszny sernik, nie na bazie sera, a greckich jogurtów. Jest podzielny, delikatny i ładnie wygląda w przekroju, dzięki swojej piankowej konsystencji. Ja upiekłam go z dodatkiem brzoskwiń, ale można użyć także innych owoców np. malin, jagód, czy borówek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1200 g jogurtu greckiego gęstego
    -1 puszka brzoskwiń
    -3/4 kostki roztopionego i ostudzonego masła
    -3/4 szklanki cukru
    -4 duże jajka
    -2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
    -1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
Wystaw ocenę:

4.21 (14 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pieczony z jogurtów greckich z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Boki smarujemy masłem, a z zewnątrz owijamy tortownicę folią aluminiową.
  • 2 2. Wszystkie składniki sernika, oprócz brzoskwiń dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. Będzie dość rzadka.
  • 3 3. Odsączone z zalewy brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
  • 3 4. Masę przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez półtorej godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i nie otwieramy, zostawiamy sernik na pół godziny. Następnie studzimy jeszcze kolejne pół godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika przestudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

W wersji fit cukier można zastąpić ksyliolem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Jajka Masło Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować