Śmietankowo - jogurtowy kryształek

5 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Witam się z wami w ten piękny słoneczny dzień Walentynkowy, jak go spędzacie ? Ja z moim mężem w domu z tej właśnie okazji wczoraj wieczorem przygotowałam śmietankowo - jogurtowy deser kryształek

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kubek śmietany 18 % - 330 g,

    1 jogurt naturalny - 400 g,

    5 kolorowych galaretek,

    3 szklanki gotowanej wody + 1,5 szklanki + 3/4 szklanki

    szklanka pojemność 250 ml
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietankowo - jogurtowy kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser 1. Na początek przygotować galaretki, do salaterek wsypać po jednej galaretce każdy kolor w osobnej salaterce a następnie do trzech kolorów wlewać po jednej szklance wrzątku i rozmieszać do momentu aż rozpuści się cała żelatyna, rozmieszane pozostawić do ostygnięcia a po ostygnięciu wstawić do lodówki aby stężały. Do żółtej galaretki która idzie do jogurtu ze śmietaną wlać trzy czwarte szklanki wody i również rozpuścić zaś do galaretki która idzie na wierzch u mnie akurat brzoskwiniowa wlać półtorej szklanki wody i także rozpuścić
  • deser 2. W międzyczasie gdy galaretki stygną do miski przełożyć cały jogurt naturalny oraz całą śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość do rozmieszanego jogurtu ze śmietaną wlać ostygniętą całkowicie lecz nie stężałą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki stężałe trzy kolory galaretek i pokroić w dowolną kostkę lub wyciąć dowolną foremką dowolne kształty ja miałam gwiazdki. Wszystko dokładnie wymieszać aby galaretki pokrojone połączyły się ze śmietaną i jogurtem. Tak przygotowany kryształek przelać do dowolnej formy i wstawić do lodówki aby stężało
  • deser 3. Gdy w formie już ładnie zastygły wtedy zalać je osobną galaretką najlepiej najpierw nalewać łyżką a następnie nalewać podczas trzymania łyżki lejąc na nią galaretkę aby nie porobiło dziur w zastygniętym jogurcie ze śmietaną i galaretkami. Tak przygotowane kolejny raz wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny aby całość dobrze stężała, po zastygnięciu wierzchniej galaretki można udekorować np. serduszkami
  • deser 4. Gotowy deserek idealnie nadaje się na Walentynki ale nie tylko może być również na spotkanie z przyjaciółmi. Deserek jest idealny bez dodatku cukru smakuje rewelacyjnie lekko kwaskowato. Polecam serdecznie przygotowanie tego deseru a będziecie zachwyceni jego smakiem, może moje wyszło za kolorowe ale to nie ważne najważniejsze że wyszło bardzo smaczne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować