Kryształek

2 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie ciasto bez pieczenia – kryształek. Doskonała propozycja na upalne dni. Proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne a efekt końcowy potrafi zaskoczyć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kefiru
    600 g kwaśniej śmietany 18%
    9 łyżek cukru
    25 g żelatyny
    sok wyciśnięty z 1/4 cytryny lub niewielka ilość aromatu cytrynowego
    Dodatkowo:
    6 różnokolorowych galaretek
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kryształek 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). UWAGA!!! GALARETKI NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ W PŁASKIM NACZYNIU.

    Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
  • Kryształek 2. Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy pozostawiamy aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).
  • Kryształek 3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian a do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kefir Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować