Piękne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie ciasto bez pieczenia – kryształek. Doskonała propozycja na upalne dni. Proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne a efekt końcowy potrafi zaskoczyć.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
600 g kefiru
600 g kwaśniej śmietany 18%
9 łyżek cukru
25 g żelatyny
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny lub niewielka ilość aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
6 różnokolorowych galaretek
1.Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). UWAGA!!! GALARETKI NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ W PŁASKIM NACZYNIU.
Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
2.Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy pozostawiamy aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).
3.Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian a do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.
Komentarze