Kryształek

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo łatwe do zrobienia, uwielbiane przez dzieci ze względu na jego kolorową formę podania.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła
    200 g cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
    1-2 jajka
    270 g mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa:
    600 g serka homogenizowanego (4 x 150 g)
    2 opakowania galaretki np. brzoskwiniowe
    3 opakowania galaretki wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę, kakao oraz mleko. Składniki dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (40x24). Piec w temp 180°C przez ok 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwie części.

    Każdą z 3 galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać do płaskiego pojemnika, po stężeniu pokroić w kosteczkę. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić.
    Kiedy galaretki zaczną lekko tężeć dodać serki homogenizowane i dokładnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać kolorowe kostki, wymieszać.
    Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować