Torcik „ Błękitny jogurtowy kryształek”

  • wyświetlono: 89 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje córeczki zażyczyły sobie niebieski torcik i oto jest. Były zachwycone. Pyszny jogurtowy torcik o przepięknym kolorze. W sam raz na zimowy deser. Idealny na przyjęcie dla dzieci i nie tylko.

  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki: (mała tortownica o średnicy 18 cm)
biszkopt:
2 jajek,
2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
2 łyżki czubate mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
kilka kropel barwnika spożywczego ( u mnie ok. ½ tubki)
niebieskie kryształki:
1 galaretka niebieska,
300 ml gorącej wody,
masa jogurtowa:
330 ml gęstego jogurtu ( u mnie grecki),
1 galaretka niebieska,
100 ml gorącej wody,
masa śmietanowa:
200 ml śmietany 30 %,
cukier puder (ilość według uznania w zależności jak słodką chcemy masę)
śmietan fix (opcjonalnie gdy chcemy aby masa była sztywniejsza)
oraz:
ozdoby cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik „ Błękitny jogurtowy kryształek”

  • 1. Na początku przygotowujemy galaretkę do zrobienia kryształków.
    Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, studzimy i zostawiamy aby całkowicie stężała na kilka godzin. Najlepiej przygotować sobie ją dzień wcześniej. Gotową pokroić na kawałki.
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa jogurtowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gdy galaretka przestygnie zmiksować dokładnie z jogurtem. Do środka dać pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać do tortownicy wyłożonej folią albuminową.
    masa śmietanowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy mieć sztywniejszą masę możemy ubić ze śmietan fixem, ja nie dawałam. Śmietanę wyłożyć na warstwę jogurtową i całość zostawić do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Udekorować według uznania. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy by masa miała mocniejszy kolor możemy dodać 1-2 kropelki niebieskiego barwika spożywczego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

galaretkaurodzinyświętadla dzieciprzyjęcieKinder Balzimowy torcik

Komentarze

Podobne przepisy

Kryształek na budyniowym biszkopcie

Dodane przez: sammakko

Ciasto kryształek na budyniowym biszkopcie

Druga odsłona pysznego ciasta na...

BŁĘKITNA LAGUNA - ciasto bananowe z pianką - bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BŁĘKITNA LAGUNA - ciasto bananowe z pianką...

Delikatne biszkopty pokryte bananową...

image-1fj2ol7

Dodane przez: anita176

Ciasto błękitne fale

Pracochłonne ale bardzo pyszne...

Torcik kokosowy

Dodane przez: joanna30

Torcik kokosowy

Niezwykle delikatny i puszysty...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JOGURTOWE Z MASĄ JOGURTOWĄ

Ciasto podwójnie jogurtowe, jest...

Różany tort na deser

Dodane przez: jola4455

Różany torcik

Torcik jest uroczy ,można go wręczyć...