Torcik „ Błękitny jogurtowy kryształek”

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moje córeczki zażyczyły sobie niebieski torcik i oto jest. Były zachwycone.
Pyszny jogurtowy torcik o przepięknym kolorze. W sam raz na zimowy deser. Idealny na przyjęcie dla dzieci i nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (mała tortownica o średnicy 18 cm)
    biszkopt:
    2 jajek,
    2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    2 łyżki czubate mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    kilka kropel barwnika spożywczego ( u mnie ok. ½ tubki)
    niebieskie kryształki:
    1 galaretka niebieska,
    300 ml gorącej wody,
    masa jogurtowa:
    330 ml gęstego jogurtu ( u mnie grecki),
    1 galaretka niebieska,
    100 ml gorącej wody,
    masa śmietanowa:
    200 ml śmietany 30 %,
    cukier puder (ilość według uznania w zależności jak słodką chcemy masę)
    śmietan fix (opcjonalnie gdy chcemy aby masa była sztywniejsza)
    oraz:
    ozdoby cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Galaretki

Torcik „ błękitny jogurtowy kryształek” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy galaretkę do zrobienia kryształków.
    Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, studzimy i zostawiamy aby całkowicie stężała na kilka godzin. Najlepiej przygotować sobie ją dzień wcześniej. Gotową pokroić na kawałki.
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa jogurtowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gdy galaretka przestygnie zmiksować dokładnie z jogurtem. Do środka dać pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać do tortownicy wyłożonej folią albuminową.
    masa śmietanowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy mieć sztywniejszą masę możemy ubić ze śmietan fixem, ja nie dawałam. Śmietanę wyłożyć na warstwę jogurtową i całość zostawić do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Udekorować według uznania. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy by masa miała mocniejszy kolor możemy dodać 1-2 kropelki niebieskiego barwika spożywczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować