Fasola to bogactwo białka. Świetnie sprawdza się w postaci pasty do kanapek. Delikatna, kremowa konsystencja z orzechowym posmakiem.
15 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3/4 szklanki suchej fasoli jaś ( lub gotowej z puszki lub słoika)
duża cebula
3/4 łyżeczki kminku mielonego
sólo i pieprz do smaku
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki majeranku
posiekana natka pietruszki
Smalec z fasoli z cebulą i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na całą noc. Następnego dnia gotować ok. godziny do miękkości ( nie dodaję soli do fasoli podczas gotowania). Odcedzić. Na oleju zrumienić cebulę wraz z kminkiem. Dodać do fasoli, dodać sól i pieprz i zmiksować na krem. Przełożyć do miski, polać wierzch olejem, posypać natką i posypać pieprzem.
Komentarze