Smalec z fasoli z jabłkiem, cebulą i majerankiem

4.91 (149 ocen)

  • 2 godz.

"Smalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na jeden średni słoik:

    1 szklanka suchej białej fasoli
    1 jabłko
    1 czerwona cebula
    1 biała cebula
    ok 50-70 ml oleju rzepakowego
    świeży lub suszony majeranek
    kminek
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.91 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Pasty

Smalec z fasoli z jabłkiem, cebulą i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.
  • 2. Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku.
    Posól pod koniec gotowania.
  • 3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem.
  • 4. Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą.
  • 5. Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 5 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola Jabłka Majeranek Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować