Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej

4.48 (189 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba.
Pychota!

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
    1 cebula
    2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi)
    sól i pieprz
    Dodatkowo:
    olej roślinny do smażenia
    Skwarki:
    40-50g kaszy gryczanej (czasami używam białej)
    1 łyżka oleju roślinnego
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować skwarki z kaszy.
    Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
    Następnie ziarenka wymieszać z olejem, odrobiną papryki, soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach.
    (Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.)
    Przygotować smalec.
    Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem.
    Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników.
    Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować