Słodkie jajko sadzone czyli waniliowy sernik z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód blaszki o wymiarach 32x24cm wyłożyć biszkoptami.
2.Masa serowa waniliowa:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski dodać ser, cukier puder, wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować mikserem. Następnie dodać mleko waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3.Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na około 40minut.
4.Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu masy serowo waniliowej i wylać tężejące galaretki. Następnie wstawić do lodówki na około 2 - 3godziny.
Komentarze