Ciasto jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty zetrzeć na tarce dodać roztopione masło, dobrze wymieszać, blachę o wymiarach 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć równomiernie masę biszkoptową.
2. Rozpuścić 2 galaretki we wrzątku 500 ml, gdy zaczną tężeć ubić śmietanę, dodać serki i powoli wlewać galaretki, chwilę ubić do połączenia składników, wylać na masę biszkoptową, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
3. Brzoskwinie lub morele wyjąć na druszlak, osuszyć papierowym ręcznikiem, układać równo w rządkach na masie serowej.
4. 2 galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, schłodzić, gdy zaczną tężeć zalać nimi brzoskwinie, starając się polać wszystkie brzoskwinie galaretką aby nie z ciemniały, ciasto schłodzić najlepiej przez noc, pestki dyni pokroić na drobno i posypać dekoracyjnie po każdej brzoskwini można użyć orzeszków pistacjowych.
Komentarze