Ciasto jajko sadzone

4.8 (15 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające, pięknie wyglądające, sprawdzi się na wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g biszkoptów
    100g masła lub dobrej margaryny
    4 krystaliczne galaretki
    2 serki homogenizowane
    250 ml śmietany 30%
    2 puszki brzoskwiń lub morele z kompotu
    kilka pestek dyni
    wrzątek 1200ml
Wystaw ocenę:

4.8 (15 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Jajko sadzone Ciasto

Ciasto jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajo sadzone 1. Biszkopty zetrzeć na tarce dodać roztopione masło, dobrze wymieszać, blachę o wymiarach 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć równomiernie masę biszkoptową.
    2. Rozpuścić 2 galaretki we wrzątku 500 ml, gdy zaczną tężeć ubić śmietanę, dodać serki i powoli wlewać galaretki, chwilę ubić do połączenia składników, wylać na masę biszkoptową, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
    3. Brzoskwinie lub morele wyjąć na druszlak, osuszyć papierowym ręcznikiem, układać równo w rządkach na masie serowej.
    4. 2 galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, schłodzić, gdy zaczną tężeć zalać nimi brzoskwinie, starając się polać wszystkie brzoskwinie galaretką aby nie z ciemniały, ciasto schłodzić najlepiej przez noc, pestki dyni pokroić na drobno i posypać dekoracyjnie po każdej brzoskwini można użyć orzeszków pistacjowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować