Lekkie, delikatne ciasto bez pieczenia. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg twarogu w wiaderku
300 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
200 g podłużnych biszkoptów
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki przezroczyste
500 ml wrzątku
woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)
Ciasto – jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
2.Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia.
Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
3.Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.
Komentarze