Ciasto – jajko sadzone

4.48 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekkie, delikatne ciasto bez pieczenia. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
    300 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    500 ml wrzątku
    200 g podłużnych biszkoptów
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki przezroczyste
    500 ml wrzątku
    woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Ciasto – jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajko sadzone 1. Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym.

    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Jajko sadzone 2. Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia.

    Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
  • Jajko sadzone 3. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Jajka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować