Sernik na zimno "Jajko Sadzone"

3.38 (8 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To HIT Wielkanocnych ciast bez pieczenia. Prosto się robi a spektakularnie wygląda. Swym smakiem jak i wyglądem zachwyci nie jednego domownika

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka 25 cm x 36 cm
    papier do pieczenia

    2 duże puszki brzoskwiń
    2 opakowania żelatyny 60 g do deserów
    syrop z brzoskwiń NIE WYLEWAĆ
    1 opakowanie galaretki krystalicznej
    500 ml wrzątku - do rozpuszczenia galaretki
    1 kg sera w wiaderku
    1 opakowanie herbatników 200 g
Wystaw ocenę:

3.38 (8 ocen)

Sernik na zimno "jajko sadzone" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno "Jajko Sadzone" 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na dnie herbatniki. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu by nam się dość dobrze zagrzał. Do gorącego syropu wsypujemy żelatynę deserową i mikserem dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
    Ser z wiaderka przekładamy do głębokiej miski i miksując wlewamy powoli letni syrop z rozpuszczoną w nim żelatyną. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej na spodzie herbatnikami. Na wierzch wyrównanej masy serowej układamy połówki brzoskwiń - przecięciem do dołu a wypukłą stroną do góry. Wkładamy ostrożnie do lodówki na ok. 2 godz do stężenia. Między czasie rozpuszczamy krystaliczną galaretkę w proporcjach podanych na opakowaniu. Przestygniętą galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch masy stężałej masy serowej z brzoskwiniami. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować