To HIT Wielkanocnych ciast bez pieczenia. Prosto się robi a spektakularnie wygląda. Swym smakiem jak i wyglądem zachwyci nie jednego domownika
5 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
blaszka 25 cm x 36 cm
papier do pieczenia
2 duże puszki brzoskwiń
2 opakowania żelatyny 60 g do deserów
syrop z brzoskwiń NIE WYLEWAĆ
1 opakowanie galaretki krystalicznej
500 ml wrzątku - do rozpuszczenia galaretki
1 kg sera w wiaderku
1 opakowanie herbatników 200 g
Sernik na zimno "jajko sadzone" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na dnie herbatniki. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu by nam się dość dobrze zagrzał. Do gorącego syropu wsypujemy żelatynę deserową i mikserem dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
Ser z wiaderka przekładamy do głębokiej miski i miksując wlewamy powoli letni syrop z rozpuszczoną w nim żelatyną. Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej na spodzie herbatnikami. Na wierzch wyrównanej masy serowej układamy połówki brzoskwiń - przecięciem do dołu a wypukłą stroną do góry. Wkładamy ostrożnie do lodówki na ok. 2 godz do stężenia. Między czasie rozpuszczamy krystaliczną galaretkę w proporcjach podanych na opakowaniu. Przestygniętą galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch masy stężałej masy serowej z brzoskwiniami. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz do stężenia.
Komentarze