Śliwkowe zabaglione

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser włoski z polską śliwką węgierką, pachnący rumem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwka węgierka: 50 dekagramów
    - żółtka: 8 sztuk
    - cukier: 8 łyżek
    - rum: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowe zabaglione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwkowe zabaglione 1. - Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki.
    - Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać cukrem.
    - Piekarnik nagrzać do 200 st.C,
  • Śliwkowe zabaglione 2. - Żółtka utrzeć z cukrem na parze - miskę położyć na garnku z gorącą wodą.
    - Gdy masa będzie puszysta i gęsta, dodać rum i ubijać jeszcze przez chwilę.
    - Śliwki włożyć do naczynia, zalać ubitymi żółtkami i wstawić do piekarnika.
    - Piec przez 15 minut, do zrumienienia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum Śliwki Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować