Indyk pieczony w całości

4.24 (298 ocen)

W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Zawsze się udaje, nawet dopiero raczkującym w kuchni. Piekę go na każde święta i na większe uroczystości rodzinne. Indyk pieczony jest przepyszny!

Składniki:

  • • cały indyk - mój 4,7 kg
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki masła
    • 4 duże marchewki
    Marynata do indyka
    • 6 litrów wody
    • 6 łyżek soli
    • 2 główki czosnku
    • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
    • 2 łyżki ziela angielskiego
    • 1 łyżka kminku
    • 8 liści laurowych
    Farsz
    • 250 g śliwek suszonych
    • 2 jabłka
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka masła
    • sok z 1/2 cytryny
    Do polewania indyka
    • 3/4 szklanki oleju
    • 3/4 szklanki roztopionego masła
    • 2 szklanki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.24 (298 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata
    • Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec gotowania.
    • Resztę wody również zagotować, połączyć z przyprawami i odstawić do ostygnięcia.
    • Letnią marynatą zalać indyka w dużym garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu.
  • 2. Farsz
    • Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny.
    • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników.
  • 3. Przygotowanie indyka
    • Indyka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym.
    • Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem.
    • Do środka włożyć farsz.
  • 4. Pieczenie
    • W garnku do pieczenia indyka umieścić na dnie marchewki, robiąc w ten sposób rusztowanie dla indyka, aby nie leżał bezpośrednio na dnie i nie przypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu.
    • Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut.
    • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania indyka podczas pieczenia.
    • Po 30 minutach wyjąć indyka, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C.
    • Ja mojego indyka piekłam 3 godziny. w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa.
    • Co 30 minut wyjmować indyka z piekarnika i polewać go przygotowanym płynem.
    • Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać.

Porady

My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Indyk pieczony – przepis prosty

Przepis na indyka pieczonego wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy nie jest aż tak trudny. Wymaga jednak nieco czasu i pracy. Pieczony indyk kojarzyć może nam się ze Stanami Zjednoczonymi – to tam właśnie jest serwowany jako główne danie podczas święta dziękczynienia. Indyk pieczony to jednak także doskonała potrawa na rodzinny obiad bez okazji. 

Indyka najlepiej upiec w specjalnym garnku do pieczenia tego ptaka. Jeśli jednak nie mamy takiego garnka, można wykorzystać zwykłe naczynie żaroodporne. Dobrze jednak, aby było nieco większe, ponieważ indyk zazwyczaj jest dość duży. W sklepach znajdziemy naczynia z grubego szkła, jak i ceramiczne. Obydwa rodzaje są równie dobre, ale ceramiczne zwykle lepiej wyglądają – możemy podać w nich indyka bezpośrednio na stół i pokroić przy gościach.

Jak upiec indyka? 

Ile piec indyka? Indyka pieczemy przez kilka godzin, nie zapominając o częstym polewaniu mięsa masłem. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy mięso jest upieczone. Kupując indyka do pieczenia wybierzmy raczej mniejszą sztukę – mięso będzie po prostu smaczniejsze. Jak przyprawić indyka do pieczenia? Mięso warto zamarynować, dzięki czemu przejdzie smakiem i aromatem przypraw i istnieje mniejsza szansa, że będzie zbyt suche. Poza tym skórę indyka warto natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, a także ulubionymi przyprawami, takimi jak na przykład słodka papryka.

W przypadku pieczonego indyka, musimy zwrócić uwagę, by nie przesuszyć mięsa. Mięso indyka jest delikatne i zawiera małą ilość tłuszczu, łatwo więc wysuszyć je podczas pieczenia na wiór. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim przez odpowiednie ułożenie indyka w naczyniu, tak aby piersi indyka znajdowały się na dole. Poza tym indyka przykrywamy w pierwszej fazie pieczenia folią aluminiową, a później polewamy go masłem. To sprawi, że mięso będzie soczyste i pyszne.

Indyk pieczony w piekarniku

W naszym przepisie stawiamy na indyka faszerowanego. Do farszu wykorzystujemy między innymi suszone śliwki i jabłka oraz bułkę tartą. Do farszu można także użyć namoczony czerstwy chleb – to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Farsz może być również mięsny. Indyk pieczony w całości bez nadzienia też będzie smaczny. Możemy zamiast farszu dodać pieczone warzywa obok mięsa.

Indyk pieczony jeśli jest odpowiednio przygotowany, jest naprawdę smaczny. Mięso będzie soczyste i pachnące przyprawami, a skórka chrupiąca.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować