Indyk pieczony w całości

  • wyświetlono: 108221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Zawsze się udaje, nawet dopiero raczkującym w kuchni. Piekę go na każde święta i na większe uroczystości rodzinne. Indyk pieczony jest przepyszny!

Goszka

Składniki

• cały indyk - mój 4,7 kg
• sól, pieprz
• 3 łyżki masła
• 4 duże marchewki
Marynata do indyka
• 6 litrów wody
• 6 łyżek soli
• 2 główki czosnku
• 1 łyżka pieprzu ziarnistego
• 2 łyżki ziela angielskiego
• 1 łyżka kminku
• 8 liści laurowych
Farsz
• 250 g śliwek suszonych
• 2 jabłka
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka masła
• sok z 1/2 cytryny
Do polewania indyka
• 3/4 szklanki oleju
• 3/4 szklanki roztopionego masła
• 2 szklanki soku pomarańczowego

Sposób przygotowania przepisu:

Indyk pieczony w całości

  • 1. Marynata
    • Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec gotowania.
    • Resztę wody również zagotować, połączyć z przyprawami i odstawić do ostygnięcia.
    • Letnią marynatą zalać indyka w dużym garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu.
  • 2. Farsz
    • Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny.
    • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników.
  • 3. Przygotowanie indyka
    • Indyka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym.
    • Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem.
    • Do środka włożyć farsz.
  • 4. Pieczenie
    • W garnku do pieczenia indyka umieścić na dnie marchewki, robiąc w ten sposób rusztowanie dla indyka, aby nie leżał bezpośrednio na dnie i nie przypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu.
    • Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut.
    • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania indyka podczas pieczenia.
    • Po 30 minutach wyjąć indyka, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C.
    • Ja mojego indyka piekłam 3 godziny. w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa.
    • Co 30 minut wyjmować indyka z piekarnika i polewać go przygotowanym płynem.
    • Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać.

Indyk pieczony – przepis prosty

Przepis na indyka pieczonego wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy nie jest aż tak trudny. Wymaga jednak nieco czasu i pracy. Pieczony indyk kojarzyć może nam się ze Stanami Zjednoczonymi – to tam właśnie jest serwowany jako główne danie podczas święta dziękczynienia. Indyk pieczony to jednak także doskonała potrawa na rodzinny obiad bez okazji. 

Indyka najlepiej upiec w specjalnym garnku do pieczenia tego ptaka. Jeśli jednak nie mamy takiego garnka, można wykorzystać zwykłe naczynie żaroodporne. Dobrze jednak, aby było nieco większe, ponieważ indyk zazwyczaj jest dość duży. W sklepach znajdziemy naczynia z grubego szkła, jak i ceramiczne. Obydwa rodzaje są równie dobre, ale ceramiczne zwykle lepiej wyglądają – możemy podać w nich indyka bezpośrednio na stół i pokroić przy gościach.

Jak upiec indyka? 

Ile piec indyka? Indyka pieczemy przez kilka godzin, nie zapominając o częstym polewaniu mięsa masłem. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy mięso jest upieczone. Kupując indyka do pieczenia wybierzmy raczej mniejszą sztukę – mięso będzie po prostu smaczniejsze. Jak przyprawić indyka do pieczenia? Mięso warto zamarynować, dzięki czemu przejdzie smakiem i aromatem przypraw i istnieje mniejsza szansa, że będzie zbyt suche. Poza tym skórę indyka warto natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, a także ulubionymi przyprawami, takimi jak na przykład słodka papryka.

W przypadku pieczonego indyka, musimy zwrócić uwagę, by nie przesuszyć mięsa. Mięso indyka jest delikatne i zawiera małą ilość tłuszczu, łatwo więc wysuszyć je podczas pieczenia na wiór. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim przez odpowiednie ułożenie indyka w naczyniu, tak aby piersi indyka znajdowały się na dole. Poza tym indyka przykrywamy w pierwszej fazie pieczenia folią aluminiową, a później polewamy go masłem. To sprawi, że mięso będzie soczyste i pyszne.

Indyk pieczony w piekarniku

W naszym przepisie stawiamy na indyka faszerowanego. Do farszu wykorzystujemy między innymi suszone śliwki i jabłka oraz bułkę tartą. Do farszu można także użyć namoczony czerstwy chleb – to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Farsz może być również mięsny. Indyk pieczony w całości bez nadzienia też będzie smaczny. Możemy zamiast farszu dodać pieczone warzywa obok mięsa.

Indyk pieczony jeśli jest odpowiednio przygotowany, jest naprawdę smaczny. Mięso będzie soczyste i pachnące przyprawami, a skórka chrupiąca.

Porady

My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadboże narodzenieświąteczny obiadpieczony indykindyk pieczonyindyk pieczony w całościuroczysty-obiad

Komentarze

Podobne przepisy

KURCZAK PIECZONY

Dodane przez: gnomcio

Kurczak pieczony w całości

Aromatyczny kurczak pieczony w...

image-1i5hp0n

Dodane przez: paulette17

PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA W CEBULI

Indyk to jedno z najzdrowszych...

kurczak

Dodane przez: Kasja1986

Kurczak pieczony w całości z warzywami

Bardzo chrupiąca skórka, a zarazem...

Indyk pieczony w worku z pomarańczami

Dodane przez: Goszka

Indyk pieczony w worku z pomarańczami

Indyk pieczony w worku ma bardzo...

Dodane przez: barara

Ziemniaczki pieczone w całości

Proste w przygotowaniu i bardzo...

indyk pieczony

Dodane przez: Magster

INDYK NADZIEWANY OWOCAMI PIECZONY W BOCZKU

Są różne sposoby przygotowywania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE