Muffinki z truskawkami

4.29 (227 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki z truskawkami to deser, który zawsze się udaje i każdemu smakuje. W sezonie truskawkowym muffinki z truskawkami to pomysł na szybki i łatwy deser. Muffinki z truskawkami doskonale smakują z dodatkiem rabarbaru i cukru waniliowego. Po wierzchu muffinki z truskawkami można posypać brązowym cukrem z dodatkiem cynamonu, a podwieczorek będzie bardziej aromatyczny. Wypróbujcie sprawdzony przepis na muffinki z truskawkami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilkanaście truskawek

    Suche składniki:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    otarta skórka z 1 cytryny

    Mokre składniki:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    100 g stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.29 (227 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z truskawkami 1. Na początek należy wymieszać osobno składniki mokre i składniki suche. Następnie należy połączyć je razem. Potem w zagłębienia w blasze do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Następnie należy ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. Muffinki z truskawkami należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 - 20 minut.

Porady

Jest to przepis podstawowy na muffinki z truskawkami, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Pozostałe dodatki są dowolne - bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna lub zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić babeczki z truskawkami?

Warto pamiętać, że muffinki z truskawkami mogą mieć różne wersje. Można je przygotować na bazie jogurtu naturalnego, mleka lub śmietany. W roli słodzika może występować cukier brązowy, cukier muscavado, cukier waniliowy, miód, ksylitol albo stewia. Dwa ostatnie produkty szczególnie sprawdzają się w dietetycznych wersjach babeczek z truskawkami. Warto inspirować się doświadczeniem cukierników i używać miąższu z laski wanilii, szczypty kardamonu albo posiekanych listków mięty. Aby wykorzystać masę na muffinki z truskawkami do ostatniej kropli, sięgnijcie po szpatułki silikonowe oraz specjalne papilotki do pieczenia babeczek.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować