Zabaglione z truskawkami

0 (0 ocen)

Włoski delikatny krem jajeczny z nutą ulubionego likieru lub lekkiego wina musującego, idealnie komponuje się z truskawkami. Pyszny zarówno podany na gorąco lub na zimno.

Składniki:

  • 6 żółtek
    6 czubatych łyżek cukru
    około 200 ml wina Marsala lub innego likieru, ja użyłam tym razem Martini Asti

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zabaglione z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy na puszystą pianę w kąpieli wodnej. Do puszystej masy cienkim strumieniem dolewamy wino lub likier ciągle ubijając. Masa zrobi się przez chwilę rzadsza, ubijamy, aż znów zgęstnieje. Masę wyjmujemy z kąpieli wodnej i jeszcze ubijamy przez kilka minut. Masę przelewamy do kieliszków lub pucharków. Podajemy z truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować