Zabaglione

4.5 (193 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami, które równoważą słodycz deseru. Doskonale smakuje również z innymi kwaskowymi owocami np. wiśniami. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka. /przepis/piegus-z-jablkami-i-cynamonowa-kruszonka-5

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 żółtek jajek
    7 łyżek białego cukru
    1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
    maliny
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zabaglione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklana miskę tak aby nie dotykała wody, tworząc „kąpiel wodną”. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Doskonale smakuje również gdy zastąpimy wino Marsala whisky ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować