Pieczone żeberka

4.08 (241 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Tak pieczone żeberka po amerykańsku są miękkie, kruche i bardzo aromatyczne dzięki mieszance ziół, przypraw, miodu i musztardy. Żeberka pieczone po prostu rozpływają się w ustach. Żeberka pieczone w piekarniku można przygotować w żaroodpornym naczyniu lub w specjalnym rękawie. Pieczone żeberka świetnie smakują w towarzystwie surówki z białej kapusty i marchewki oraz z pieczonymi ziemniakami. Oto smaczny przepis na żeberka z piekarnika.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 kg żeberek wieprzowych
    Marynata do żeberek pieczonych w piekarniku:
    • 1/3 szklanki oleju
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.08 (241 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pieczone – przepis:
    Na początek powinna powstać marynata do żeberek pieczonych w piekarniku. W tym celu wszystkie składniki marynaty na żeberka zapiekane należy połączyć i dokładnie wymieszać.
    Następnie mięso trzeba wrzucić do marynaty. Żeberka powinny być pokrojone w taki sposób, aby powstały porcyjki z jedną kością.
    Potem należy przełożyć mięso na żeberka pieczone do specjalnego rękawa (worka do pieczenia), szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie żeberka przejdą przyprawami.
    Żeberka wieprzowe pieczone w piekarniku powinny być w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Na koniec należy otworzyć worek do pieczenia i pozwolić ulecieć parze. Tak przygotowane pieczone żeberka wieprzowe z marynatą można podawać z modrą kapustą, surówką z marchewki jabłka i chrzanu, zasmażanymi buraczkami albo surówką z białej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Żeberka pieczone można przygotować w ceramicznej lub porcelanowej formie do zapiekanek. W tym przypadku należy przykryć je od góry folią aluminiową. Warto wiedzieć, że formy ceramiczne szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło przez dłuższy czas. Po upieczeniu warto zostawić mięso w formie, aby doszło a zawarte w mięsie soki mogły się powoli ostudzić. Tak wystudzone żeberka zapiekane będą miały wpływ na ostateczny smak dania. Ponadto zawsze przydatna do pieczonych żeberek będzie tradycyjna brytfanna.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować