Pieczone żeberka

  • wyświetlono: 171190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

Tak pieczone żeberka po amerykańsku są miękkie, kruche i bardzo aromatyczne dzięki mieszance ziół, przypraw, miodu i musztardy. Żeberka pieczone po prostu rozpływają się w ustach. Żeberka pieczone w piekarniku można przygotować w żaroodpornym naczyniu lub w specjalnym rękawie. Pieczone żeberka świetnie smakują w towarzystwie surówki z białej kapusty i marchewki oraz z pieczonymi ziemniakami. Oto smaczny przepis na żeberka z piekarnika.

Goszka
  • 60min

Składniki

• 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata do żeberek pieczonych w piekarniku:
• 1/3 szklanki oleju
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka pieprzu czarnego
• 1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone żeberka

  • 1. Żeberka pieczone – przepis:
    Na początek powinna powstać marynata do żeberek pieczonych w piekarniku. W tym celu wszystkie składniki marynaty na żeberka zapiekane należy połączyć i dokładnie wymieszać.
    Następnie mięso trzeba wrzucić do marynaty. Żeberka powinny być pokrojone w taki sposób, aby powstały porcyjki z jedną kością.
    Potem należy przełożyć mięso na żeberka pieczone do specjalnego rękawa (worka do pieczenia), szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie żeberka przejdą przyprawami.
    Żeberka wieprzowe pieczone w piekarniku powinny być w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Na koniec należy otworzyć worek do pieczenia i pozwolić ulecieć parze. Tak przygotowane pieczone żeberka wieprzowe z marynatą można podawać z modrą kapustą, surówką z marchewki jabłka i chrzanu, zasmażanymi buraczkami albo surówką z białej kapusty.

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Żeberka pieczone można przygotować w ceramicznej lub porcelanowej formie do zapiekanek. W tym przypadku należy przykryć je od góry folią aluminiową. Warto wiedzieć, że formy ceramiczne szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło przez dłuższy czas. Po upieczeniu warto zostawić mięso w formie, aby doszło a zawarte w mięsie soki mogły się powoli ostudzić. Tak wystudzone żeberka zapiekane będą miały wpływ na ostateczny smak dania. Ponadto zawsze przydatna do pieczonych żeberek będzie tradycyjna brytfanna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatażeberka pieczonemusztarda_keczup

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone żeberka z warzywami

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone żeberka z ziemniakami

Syty i smaczny cały obiad z piekarnika.

Żeberka pieczone

Dodane przez: joanna30

Żeberka pieczone

Smaczny obiad dla rodziny.

Pieczone żeberka

Dodane przez: Gregorhspeed

Pieczone żeberka

Co powiecie na kilka „magicznych”...

żeberka z ananasem

Dodane przez: klementynka

pieczone żeberka z ananasem

Na niedzielny obiad proponuję pyszne...

Żeberka

Dodane przez: Klaudia0318

Żeberka pieczone w rękawie

Pyszny i łatwy sposób na żeberka.Żeberka...

Żeberka pieczone w pomidorach

Dodane przez: Gregorhspeed

Żeberka pieczone w pomidorach

Żeberka zawsze i wszędzie, w każdej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE