Tak pieczone żeberka po amerykańsku są miękkie, kruche i bardzo aromatyczne dzięki mieszance ziół, przypraw, miodu i musztardy. Żeberka pieczone po prostu rozpływają się w ustach. Żeberka pieczone w piekarniku można przygotować w żaroodpornym naczyniu lub w specjalnym rękawie. Pieczone żeberka świetnie smakują w towarzystwie surówki z białej kapusty i marchewki oraz z pieczonymi ziemniakami. Oto smaczny przepis na żeberka z piekarnika.
4.11 (232 ocen)
Zobacz też: pyszna karkówka pieczona
Jak zrobić żeberka w piekarniku?
Żeberka pieczone można przygotować w ceramicznej lub porcelanowej formie do zapiekanek. W tym przypadku należy przykryć je od góry folią aluminiową. Warto wiedzieć, że formy ceramiczne szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło przez dłuższy czas. Po upieczeniu warto zostawić mięso w formie, aby doszło a zawarte w mięsie soki mogły się powoli ostudzić. Tak wystudzone żeberka zapiekane będą miały wpływ na ostateczny smak dania. Ponadto zawsze przydatna do pieczonych żeberek będzie tradycyjna brytfanna.
Komentarze