Ślimaczki drożdżowe z powidłem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne puszyste i mięciutkie drożdżowe ślimaczki nadziane domowym gęstym powidłem śliwkowym. Idealne na podwieczorek z szklanką mleka lub kakao.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    6 żółtek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    gęste powidło śliwkowe
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ślimaczki drożdżowe z powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić w garnuszku, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia ok 10 minut. Ciasto pozostawić w bardzo ciepłym miejscu do podwojenia objętości na 30 minut przykryte ściereczką.
  • ślimaczki 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na duży kwadrat i posmarować powidłem śliwkowym. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo.
  • ślimaczki 3. Ciasto zwinąć jak roladę i kroić ostrym nożem na małe kawałki. Ślimaczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • ślimaczki 4. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru i staną się puszyste.

Porady

Link do moich powideł śliwkowych najlepsze powidło domowe: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/powidla-sliwkowe-44

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Mleko Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować