Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto w tych rożkach jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 18 % lub 12 %

    Dodatkowo:
    1 słoik powidła śliwkowego
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia rożków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Powidła

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
  • Formowanie. 2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję powidła śliwkowego, składamy na pół formując trójkąt i zlepiamy brzegi, można zlepić widelcem, następnie rożki nakłuwamy widelcem.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Rożki układamy na blasze, suchej i niczym nie wyłożonej.
  • Pieczenie. 4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone rożki studzimy.
  • Pudrowanie. 5. Pudrowanie: Wystudzone rożki oprószamy cukrem pudrem.
  • Gotowe. 6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 gotowych rożków. Śmietana najlepiej gęsta. Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować