Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

4.48 (206 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszyste drożdżówki i cudowny smak cynamonu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25g drożdży
    250g mąki
    0,5 szklanki letniego mleka
    40g cukru
    50g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
    Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20min 200C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować