Śledziowe gniazdka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Koszyczki na przekąskę, idealne na imprezę i nie tylko. Koszyczki ptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ptysie:


    1 szklanka mąki

    50 g masła

    250 ml wody

    3 jajka

    szczypta soli


    nadzienie:


    150 g serka puszystego

    3 łyżki jogurtu greckiego

    pieprz

    1/2 mango

    papryczka chili czerwona

    6 koreczków śledziowych w oleju z cebulką

    natka pietruszki

    roszponka

    1/2 cebuli czerwonej

    6 pomidorów suszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Ryba Przystawki Przekąski

Śledziowe gniazdka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptysie:


    Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.


    Nadzienie:


    Mango kroje w kostkę, dodaję do niego chili pokrojone, cebulę, pieprz, natkę i mieszam.

    Serek mieszam z jogurtem za pomocą blendera, albo łyżką. Na ptysiach wyciskam ser, w środek wkładam pomidora suszonego, dodaję mango, koreczek śledziowy, roszponkę i natkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Ryby Serek Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować