Śledzie pod pierzynką

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Propozycją na świąteczny stół. Śledzie z buraczkami, będą idealne i na święta, i na Sylwestra, i na każdą inną okazję. Śledzie są przepyszne, tym bardziej polecam :-)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g matiasów w oleju lub z wiaderka (te drugie najlepiej wymoczyć w mleku)
    1 cebula
    2 ziemniaki
    2 buraki
    4 jajka
    2-3 ogórki kiszone
    pęczek koperku
    sok z cytryny
    Sos:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu gęstego
    1 łyżka musztardy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • 2. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

    Buraki ugotować ze skórką lub upiec w piekarniku. Następnie obrać i zetrzeć na grubej tarce.

    Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić, a żółtka zetrzeć. Ogórki kiszone, cebulę i koperek drobno pokroić.
  • 3. W misce od dołu ułożyć:

    - śledzie skropione sokiem z cytryny i posypane pieprzem

    - cebula

    - ziemniaki

    - sos

    - buraki

    - białka jajek

    - ogórki kiszone

    - koperek

    - sos

    - żółtka

    - trochę koperku do ozdoby

    Zróbcie koniecznie, bo sałatka jest przepyszna :-)

    SMACZNEGO!!!

Porady

Sałatka może być zrobiona 2-3 dni przed podaniem, wtedy wszystkie smaki się połączą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Buraki Ziemniaki Jajka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować