Śledzie koniecznie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
15 min
Składniki:
3 płaty śledziowe w occie
1 duża cebula
kilka ogórków w occie lub ukiszonych ja daje swoje mini ogóreczki
gęsta śmietana 18% 1 kubek 330g
kremówka 30% 100ml lub więcej
szczypiorek lub natka pietruszki
ziemniaki wg.uznania
Śledzie w śmietanie z ogórkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki obieramy o gotujemy (najlepiej w mundurkach)
Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paski 2cm , ogórka kroimy w plasterki lub w kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w plasterki. natkę pietruszki lub szczypiorek siekamy i dodajemy do reszty składników. wszystko mieszamy w misce dodając obie śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. odstawiamy na godzinkę aby smaki przeszły.
Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze