Śledzie w śmietanie i ogórkiem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 4 płaty śledziowe a'la matias
    * 2 łyżki majonezu
    * 5 - 6 łyżek śmietany
    * 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
    * 1 cebula
    * sól, cukier, pieprz
    * 1/5 szklanki octu 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przekąski

Śledzie w śmietanie i ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin.
    Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.

    Zrobiłam sos śmietanowy.

    Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną dodałam do majonezu i śmietany.

    Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu.

    Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet.

    Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.

    Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.

Porady

*kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku * ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej * ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach * najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować