Bardzo smaczna propozycja na wigilijny stół. Te śledzie robię od lat na Boże Narodzenie, cieszą się wielką popularnością. Są pyszne , najlepsze po 3 dniach od przygotowania gdy smaki się połączą, polecam!
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg płatów śledziowych solonych
10 dag suszonej żurawiny
5 cebul
¼ szklanki oleju roślinnego
15 dag koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki cukru
2 ½ łyżki octu
½ cytryny
Szczypta soli
Świeżo mielony pieprz do smaku
Śledzie w pomidorach z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie , nawet kilkakrotnie jeśli są bardzo słone, osaczyć, pokroić na małe kawałki.
2.Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię , posypać dużą szczyptą soli, podlać olejem i zeszklić pod przykryciem aż cebula będzie miękka, , dodać koncentrat pomidorowy , musztardę , wsypać cukier i żurawinę , wlać ocet , z cytryny wycisnąć sok i całość dusić razem przez dwie minuty, aż zabulgocze. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem do smaku, wystudzić. Mieszaniną zalać śledzie , dobrze wymieszać, włożyć do szklanego pojemnika, przykryć szczelnie i odstawić na 2-3 dni. Do lodówki.
Smacznego!
Komentarze