Śledzie w pomidorach z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja na wigilijny stół. Te śledzie robię od lat na Boże Narodzenie, cieszą się wielką popularnością. Są pyszne , najlepsze po 3 dniach od przygotowania gdy smaki się połączą, polecam!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych solonych
    10 dag suszonej żurawiny
    5 cebul
    ¼ szklanki oleju roślinnego
    15 dag koncentratu pomidorowego
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki cukru
    2 ½ łyżki octu
    ½ cytryny
    Szczypta soli
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie w pomidorach z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie , nawet kilkakrotnie jeśli są bardzo słone, osaczyć, pokroić na małe kawałki.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię , posypać dużą szczyptą soli, podlać olejem i zeszklić pod przykryciem aż cebula będzie miękka, , dodać koncentrat pomidorowy , musztardę , wsypać cukier i żurawinę , wlać ocet , z cytryny wycisnąć sok i całość dusić razem przez dwie minuty, aż zabulgocze. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem do smaku, wystudzić. Mieszaniną zalać śledzie , dobrze wymieszać, włożyć do szklanego pojemnika, przykryć szczelnie i odstawić na 2-3 dni. Do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować