40 dag solonych śledzi
15 dag rodzynków
4 cebule
słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag
ok 1/3 szklanki oleju
sól himalajska do smaku
pieprz burbonese do smaku
1-2 łyżki miodu lipowego
Śledzie z rodzynkami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć, odcedzić i pokroić w małe romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Przed podaniem można śledzie wymieszać
Komentarze