Śledzie z żurawiną

4.5 (179 ocen)

To pyszna przekąska. Zazwyczaj serwuje ją w sylwestrowy wieczór. Uwielbiam to połączenie ostrego smaku ryby ze słodyczą żurawiny

Składniki:

  • Składniki:
    • 6-7 śledziowych filetów z zalewy octowej,
    • 1 dużą czerwona cebula lub 2 małe
    • 100 gram suszonej żurawiny,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Słonecznikowy olej (około 0,5 szklanki)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona żurawina 1. Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy gotująca wodą. Pozostawiamy ją na około 5 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko i studzimy.
  • Pokrojone śledzie 2. Z filetów śledziowych usuwany skórkę. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części
  • Pokrojona cebula 3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Składniki zamknięte w słoiku. 4. Tak przygotowane składniki naprzemiennie układamy w przygotowanym słoiku. Co jakiś czas oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Zawartość słoika dokładnie ugniatamy. Całość zalewamy olejem, zakręcamy i pozostawiamy na 1-2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też inne przepisy na śledzie!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować