Śledzie w każdej wersji są dla nas idealne. Dodatki ważne są, połączenia słodkiego i słonego jak najbardziej wskazane. Zawsze dobieramy odpowiednie, sprawdzone już nie raz, produkty.
10 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g filetów śledziowych a'la matjas od Seko
1 litr mleka
4 duże cebule
50 ml oleju rzepakowego
250 g grzybów mrożonych (mieszanych)
100 g rodzynków
200 g koncentratu pomidorowego
cukier
sól, pieprz
Śledzie z grzybami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem.
W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy.
Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.
Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem.
Ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy min po godzinie, najlepiej, by stały całą noc w lodówce.
Komentarze