Śledzie z grzybami w pomidorach

4.45 (170 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie w każdej wersji są dla nas idealne. Dodatki ważne są, połączenia słodkiego i słonego jak najbardziej wskazane. Zawsze dobieramy odpowiednie, sprawdzone już nie raz, produkty.

  • 10 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych a'la matjas od Seko
    1 litr mleka
    4 duże cebule
    50 ml oleju rzepakowego
    250 g grzybów mrożonych (mieszanych)
    100 g rodzynków
    200 g koncentratu pomidorowego
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie z grzybami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z grzybami w pomidorach 1. Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem.
    W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy.
    Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.
    Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem.
    Ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy min po godzinie, najlepiej, by stały całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować