Sezonowa pasta wyskokowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pasta z gotowanych jaj i twarogu z dodatkiem sezonowych składników - młodej cukinii, cebulki dymki i świeżych ziół. Smarowidło swój „wyskokowy” charakter zawdzięcza piwu. Całość w połączeniu z suszoną śliwką, prażonymi ziarnami sezamu i przyprawami korzennymi tworzy niepowtarzalny i intrygujący smak.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    250 g twarogu półtłustego 4%
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
    1 kopiasta łyżka majonezu
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku

    Duszone składniki:
    175 g młodej cukinii (np. różnokolorowa - żółta i zielona)
    100 g oczyszczonej białej cebuli dymki
    50 g suszonych śliwek bez pestek
    2 łyżki oliwy lub oleju
    8 łyżek jasnego piwa
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – anyżu, imbiru, nasion kozieradki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sezonowa pasta wyskokowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezonowa pasta wyskokowa 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać rozdrobnioną cukinię (pokrojoną w plastry, te następnie w paski), posiekane dymkę i śliwki oraz wsypać przyprawy – czarnuszkę, anyż, imbir, nasiona kozieradki, sól. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste (1 – 2 min). Następnie zawartość garnka zalać piwem i dusić do odparowania płynu (ok. 5 min), mieszając, po czym wystudzić.
  • Sezonowa pasta wyskokowa 2. Do osobnego naczynia pokruszyć twaróg, dodać obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, posiekane zioła i ziarna sezamu.
    Dołożyć duszone składniki, majonez i przyprawy do smaku – całość dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować