Klasyczna sałatka jarzynowa w nowej odsłonie – na bogato. Potrawa wzbogacona o element mięsny – smażoną kiełbasę z cebulką. Składniki świetnie ze sobą smakują, a całość tworzy pożywne, treściwe danie.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g obranych, gotowanych ziemniaków
150 g obranej , gotowanej marchewki
150 g groszku konserwowego (masa bez zalewy)
150 g korniszonów
100 g selera konserwowego – wiórki (masa bez zalewy)
1 większe winne jabłko (160 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy kremskiej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Smażone składniki:
300 g kiełbasy (ewentualnie szynki)
1 duża obrana biała cebula (150 g)
1 łyżeczka tymianku suszonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
1 łyżka oliwy lub oleju
Sałatka jarzynowa ze smażoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę (ew. szynkę) pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać mięso, cebulę, tymianek oraz chilli – smażyć 10 min, często mieszając, a następnie wystudzić.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę – przełożyć do miski. Dodać groszek i seler.
2.Dołożyć drobno pokrojone korniszony, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz obrane ze skorupek i również pokrojone w kostkę jajka.
3.Następnie dodać smażone składniki, natkę pietruszki i musztardę. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze