Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pasta rozmaitości z jajem w roli głównej. Smarowidło pełne ziół, warzyw, a także charakternych oliwek i sera mozzarella. Prosta i nietuzinkowa w smaku. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    100 g drylowanych zielonych oliwek konserwowych
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej szałwii
    50 g sera mozzarella (w formie wiórek)
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Duszone składniki:
    1 duży pomidor (200 g)
    100 g pora
    50 g selera naciowego
    2 kopiaste łyżki posiekanych młodych liści chrzanu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, drobno pokrojony seler, wsypać kminek, gałkę muszkatołową, imbir i chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio sparzony i obrany ze skórki) - dusić 10 min. Następnie do warzyw dodać liście chrzanu, wymieszać , po czym całość wystudzić.
    Jajka obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać duszone składniki, drobno pokrojone oliwki, ser oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu i przypraw do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować