Pasta rozmaitości z jajem w roli głównej. Smarowidło pełne ziół, warzyw, a także charakternych oliwek i sera mozzarella. Prosta i nietuzinkowa w smaku. Polecam!
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
100 g drylowanych zielonych oliwek konserwowych
2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
1 kopiasta łyżka posiekanej szałwii
50 g sera mozzarella (w formie wiórek)
2 łyżki majonezu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Duszone składniki:
1 duży pomidor (200 g)
100 g pora
50 g selera naciowego
2 kopiaste łyżki posiekanych młodych liści chrzanu
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka całych nasion kminku
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Pasta jajeczna z warzywami, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, drobno pokrojony seler, wsypać kminek, gałkę muszkatołową, imbir i chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio sparzony i obrany ze skórki) - dusić 10 min. Następnie do warzyw dodać liście chrzanu, wymieszać , po czym całość wystudzić.
Jajka obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać duszone składniki, drobno pokrojone oliwki, ser oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu i przypraw do smaku.
Komentarze