To idealne świąteczne ciasto 2w1 bo w jednym cieście mamy kremowy serniczek oraz soczysty makowiec.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kwadratową formę do pieczenia 28cm x 28cm
papier do pieczenia
masa serowa:
250 g serka mascarpone – temp. pokojowa
1 kg sera z wiaderka – temp. pokojowa
4 duże jajka klasa „L” + 3 żółtka – temp. pokojowa
200 g cukru
2 opakowania po 35/40 g budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
masa makowa:
puszka masy makowej z bakaliami 850 g
3 białka z jajek klasy „L” – temp. pokojowa
drip czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
25 ml śmietanki 30 -36 %
1 płaska łyżeczka czarnego lub ciemnego gorzkiego kakao
Seromak szachownica bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Jajka plus żółtka ubij z cukrem na puszysto, następnie dodaj ser z wiaderka, mascarpone, aromat waniliowy oraz proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.
Masa makowa: Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek porcjami dodawaj gotową masę makową z bakaliami i delikatnie mieszaj do połączenia się ze sobą.
2.Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj naprzemiennie łyżką raz masę makową a raz sernik lub układaj liniowo pierw ułóż kilka linii z masy makowej a pomiędzy wylej masę serową a potem tam gdzie była linia serowa daj linię makową itd. do wyczerpania składników.
3.Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni przez 60 min. Jeśli po tym czasie masa na środku będzie jeszcze dość płynna to piecz dodatkowe 20 minut. Po tym czasie zgaś piekarnik i zostaw w nim ciasto do przestygnięcia przez ok. 2 godz. Po tym czasie wyjmij pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Między czasie przygotuj polewę.
4.Do rondelka połam czekoladę, dodaj śmietankę oraz kakao. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodną do całkowitego połączenia się składników i odstaw do przestygnięcia. Gotową polewą polej przestudzony placek i posyp posypką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
Komentarze