SeroMak szachownica bez spodu

4.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To idealne świąteczne ciasto 2w1 bo w jednym cieście mamy kremowy serniczek oraz soczysty makowiec.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kwadratową formę do pieczenia 28cm x 28cm
    papier do pieczenia

    masa serowa:

    250 g serka mascarpone – temp. pokojowa
    1 kg sera z wiaderka – temp. pokojowa
    4 duże jajka klasa „L” + 3 żółtka – temp. pokojowa
    200 g cukru
    2 opakowania po 35/40 g budyniu śmietankowego bez cukru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    masa makowa:

    puszka masy makowej z bakaliami 850 g
    3 białka z jajek klasy „L” – temp. pokojowa

    drip czekoladowy:
    100 g czekolady deserowej
    25 ml śmietanki 30 -36 %
    1 płaska łyżeczka czarnego lub ciemnego gorzkiego kakao

    plus dowolna posypka itp. do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec

Seromak szachownica bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Jajka plus żółtka ubij z cukrem na puszysto, następnie dodaj ser z wiaderka, mascarpone, aromat waniliowy oraz proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj.

    Masa makowa: Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek porcjami dodawaj gotową masę makową z bakaliami i delikatnie mieszaj do połączenia się ze sobą.
  • 2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj naprzemiennie łyżką raz masę makową a raz sernik lub układaj liniowo pierw ułóż kilka linii z masy makowej a pomiędzy wylej masę serową a potem tam gdzie była linia serowa daj linię makową itd. do wyczerpania składników.
  • 3. Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni przez 60 min. Jeśli po tym czasie masa na środku będzie jeszcze dość płynna to piecz dodatkowe 20 minut. Po tym czasie zgaś piekarnik i zostaw w nim ciasto do przestygnięcia przez ok. 2 godz. Po tym czasie wyjmij pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Między czasie przygotuj polewę.
  • 4. Do rondelka połam czekoladę, dodaj śmietankę oraz kakao. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodną do całkowitego połączenia się składników i odstaw do przestygnięcia. Gotową polewą polej przestudzony placek i posyp posypką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować