masa serowa
1 kg sera (sernikowego)
250 g masła
1,5 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier cytrynowy Delecta
przyprawa do sernika Delecta
6 jaj
otarta skórka z cytryny
Sernik z wiśniami w kakaowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki. na ok godzinę
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy masę dokładnie.
Na dno formy lub tortownicy kładziemy papier, ścieramy większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i rozkładamy luźno niezbyt uklepując. Posypujemy suszonymi wiśniami i wylewamy masę serową a na wierch układamy resztę ciasta startego na tarce.
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy w formie.
Komentarze