Sernik przygotowany na cieście kruchym z dodatkiem ciemnego kakao oraz masy serowej.
Sernik bardzo smaczny i wiem że na jednym kawałku się nie skończy.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto ;
mąka tortowa 2 - 2,5 szkl,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
kakao ciemne 4 łyżki,
żółtka 2 + 1 jajko,
cukier drobny 0,5 szkl,
masło zimne około 250 g,
Masa serowa;
twaróg trzy krotnie mielony 1 kg,( czyli wiaderko),
jajka 4 ,
olejek cytrynowy kilka kropli,
budyń waniliowy 1 op,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
masło 100 g,
Sernik na kruchym cieście kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao , żółtka i cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki masło.
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą, gładką masę.
Ciasto podzielić na dwie części , obie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.
Po tym czasie jedną część ciasta włożyć do zamrażarki.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , następnie rozłożyć drugą część
ciasta dokładnie ugniatając ciasto po całej powierzchni.
Przygotować masę serową;
Białka oddzielić od żółtek.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę tak by cukier całkowicie się rozpuścił i nie był wyczuwalny.( najlepiej wziąć trochę masy jajecznej pomiędzy palce i sprawdzić).
Cały czas miksując do masy jajecznej dodać rozpuszczone zimne masło,
dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną , olejek cytrynowy i na koniec porcjami dodawać twaróg.
Całość dokładnie wymieszać , a następnie przełożyć do blaszki i rozłożyć na kakaowym spadzie.
Wyjąć część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach na masę serową.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra - dół i piec około 60 minut ( a najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu sernik wystudzić i pokroić.
Smacznego.
Blaszka średniej wielkości.
Czas przygotowania około 40 minut + czas pieczenia.
Komentarze