Sernik na kruchym cieście kakaowym

4.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik przygotowany na cieście kruchym z dodatkiem ciemnego kakao oraz masy serowej.
Sernik bardzo smaczny i wiem że na jednym kawałku się nie skończy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto ;
    mąka tortowa 2 - 2,5 szkl,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
    kakao ciemne 4 łyżki,
    żółtka 2 + 1 jajko,
    cukier drobny 0,5 szkl,
    masło zimne około 250 g,

    Masa serowa;
    twaróg trzy krotnie mielony 1 kg,( czyli wiaderko),
    jajka 4 ,
    olejek cytrynowy kilka kropli,
    budyń waniliowy 1 op,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    masło 100 g,
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik na kruchym cieście kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao , żółtka i cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki masło.
    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą, gładką masę.
    Ciasto podzielić na dwie części , obie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.
    Po tym czasie jedną część ciasta włożyć do zamrażarki.
    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , następnie rozłożyć drugą część
    ciasta dokładnie ugniatając ciasto po całej powierzchni.
    Przygotować masę serową;
    Białka oddzielić od żółtek.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę tak by cukier całkowicie się rozpuścił i nie był wyczuwalny.( najlepiej wziąć trochę masy jajecznej pomiędzy palce i sprawdzić).
    Cały czas miksując do masy jajecznej dodać rozpuszczone zimne masło,
    dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną , olejek cytrynowy i na koniec porcjami dodawać twaróg.
    Całość dokładnie wymieszać , a następnie przełożyć do blaszki i rozłożyć na kakaowym spadzie.
    Wyjąć część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach na masę serową.
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra - dół i piec około 60 minut ( a najlepiej do suchego patyczka).
    Po upieczeniu sernik wystudzić i pokroić.
    Smacznego.

    Blaszka średniej wielkości.
    Czas przygotowania około 40 minut + czas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować