Sernik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, bardzo tradycyjny, posmakuje każdemu łasuchowi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg twarogu wiejskiego śmietankowego
    8 jajek
    8 łyżek cukru kokosowego
    1,5 paczki budyniu waniliowego
    Sok z połowy cytryny
    200 gramów wiśni z kompotu

    Dodatkowo :
    Masło i bułka tarta do formy, szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielam od białek, ukręcam je z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg- trzykrotnie zmielony. Kiedy masa jest idealnie połączona dodaję proszek budyniowy i sok z cytryny. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do sernikowej masy i łączę składniki.
  • 2. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam sernik do formy, na wierzchu układam odsączone wiśnie. Piekę ciasto przez 75 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i pięknie wyrośnie. Do całkowitego wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku, a potem chłodzę w lodówce do czasu podania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować