Sernik z wiśniami

4.49 (193 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Propozycji podania i pieczenia serników jest tyle ilu cukierników ;) Osobiście lubię te tradycyjne kruche ciasto, ser, beza. Sernik tradycyjny to przede wszystkim świeży zmielony twarożek.
Tym razem postanowiłam skorzystać z małego gotowca, a mianowicie serka śmietankowego z wiaderka, czego nigdy wcześniej nie robiłam z wyjątkiem serników na zimno.
Muszę przyznać wyszło pysznie !!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka: 24:34 cm

    Składniki na ciasto:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 margaryna (250g) lub tyle samo masła
    - 4 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 żółtek
    - szczypta soli

    Składniki na ciasto serowe:

    - 1 kg sera z wiaderka
    - 3 jajka
    - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków + małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    - 100 g masła - rozpuścić
    - 1 mała cytryna + otarta skórka

    Dodatkowo:

    - mały słoik wiśni drylowanych

    Beza:

    - 5 białek
    - pół szkl cukru drobnego
    - 3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, miękką margarynę - przesiekać razem. Żółtka rozmieszać widelcem, wlać do naczynia z reszta składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę i podpiec ok 15 minut - temp. 160 st. C, drugą natomiast zwinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce lub wykonać wzorkowe pasy za pomocą radełka układając je na talerzu (przekładać papierem) i umieścić w zamrażalce.

    Ser: Jajka ubić z cukrami na pulchna jasna masę. Dodawać partiami ser, kolejno roztopione masło, mąkę, sok i skórkę cytrynową.

    Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec sok z cytryny.

    Całość: Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno odsączone wisienki, bezę oraz druga część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C przez godzinę. Wystudzić i opruszyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik  z wiśniami

To może cię zainteresować