Sernik budyniowy z wiśniami

4.93 (181 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienity sernik, który powstaje przez dodanie do masy serowej ugotowanego budyniu. Dzięki temu jest kremowy, nie opada, jest równy jak stół. Polecam na święta i nie tylko.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o SPÓD:
    o 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
    o 150g masła,
    o MASA SEROWA:
    o 1kg zmielonego trzykrotnie sera,
    o 2 budynie śmietankowe,
    o 4 jajka,
    o 300ml mleka,
    o 1 cukier waniliowy,
    o 1 szklanka cukru,
    o 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    o WIŚNIE:
    o 500g wiśni,
    o 175g cukru,
    o 2,5 łyżeczek żelatyny + 2 łyżki wody,
    o 2 łyżki soku z cytryny,
    o 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody,
Wystaw ocenę:

4.93 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik budyniowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. Masło rozpuść i wymieszaj z ciastkami. Następnie wyłóż nimi dno i boki tortownicy. Tortownicę odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    MASA SEROWA: W 300ml mleka ugotuj 1 budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko zamiast 500ml użyj 300ml mleka). Budyń wystudź.
    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misce umieść ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj je. Dodaj ugotowany budyń, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj ponownie. Następnie dodawaj po jednym jajku i chwilę miksuj. Masa serowa powinna być gładka, lśniąca, kremowa.
    Masę przelej do tortownicy.
    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż tortownicę z ciastem i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Sernik piecz około 1 godzinę i 45 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Gdy sernik wystygnie to udekoruj go frużeliną wiśniową.
    WIŚNIE: Wydrylowane wiśnie (mogą być mrożone) przełóż do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem. Odstaw je na 30 minut. Puszczą wtedy sok. W soku z cytryny i 2 łyżkach zimnej wody rozrób mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalej gorącą wodą (2 łyżki) i odstaw do napęcznienia. Następnie dobrze wymieszaj.
    Wiśnie wstaw na średni ogień i zagotuj. Gotuj 5 minut. Dodaj rozrobioną mąkę i chwilkę jeszcze trzymaj na ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmij wiśnie z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj. Masę wiśniową ostaw do wystudzenia, a następnie wyłóż na wierzch sernika.
    Sernik odstaw na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować