Sernik z rosą

4.5 (164 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z rosą, czyli sernik z pieczoną bezą, na której tworzą się kropelki złotego syropu. Ze względu na to, że konsystencja masy serowej przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym. A w smaku... przepyszny - delikatny, wilgotny z lekką pianką, na której są piękne kropelki rosy ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SERNIK:

    1 kg twarogu zmielonego 
    3/4 szklanki cukru 
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    2 jajka
    4 żółtka
    1/4 szklanki oleju rzepakowego

    BEZA:

    4 białka
    1 szczypta soli
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Beza

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem pudrem. Posiekać razem z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki 23 x 33 cm i ułożyć na dnie. Ciasto schłodzić przez ok 30 min i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 15 min.
  • Ser 2. Jajka z żółtkami włożyć do misy miksera i razem z cukrami utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać mleko i olej. Masa serowa będzie w formie płynnej i taką należy wylać na upieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 45 min. Około 10 minut przed końcem należy rozpocząć ubijanie bezy.
  • Piana z białek 3. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
    Wysunąć ostrożnie blachę z podpieczonym sernikiem i nałożyć na wierzch ubitą bezę. Moją nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wsunąć ponownie sernik do piekarnika i piec przez 20 min. Wyjąć sernik i wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Na bezie po pewnym czasie pojawią się kropelki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować